Skip to content

Ce este Clubhouse

Clubhouse

Clubhouse este o aplicație, doar pentru iPhone momentan, care oferă un fel de chat audio.

Când spun chat audio mă gândesc la acea funcționalitate pe care o ai la walkie talkie sau la stațiile de emisie-recepție de pe mașini. Adică cineva vorbește, ceilalți care sunt prezenți în acea cameră de chat, ascultă. Dacă vorbesc două persoane una peste alta, de obicei se aude foarte prost.
Până și calitatea sunetului este acea de pe sistemul de stații auto, atât timp cât se folosește microfonul telefonului sau al căștilor pentru a capta sunetul. Drept urmare nu este cel mai fericit sunet.

Clubhouse este o aplicație doar pentru iPhone

Iar pentru faptul că aplicația funcționează doar pentru iPhone a fost preluată de elită. Cu alte cuvinte, săracii nu au ce căuta în aplicația asta. Poți descoperi deci în aplicație chaturi ale elitelor în cam orice domeniu. Și sunt extrem de multe chaturi. Sunt discuții despre orice.

Pe Clubhouse oricine poate interveni într-o discuție

Asta e un lucru relativ interesant în aplicație. Poți interveni în orice discuție să îți spui părerea. De cele mai multe ori moderatorul sau cel care inițiază discuția permite altor persoane să poată discuta acolo și respectiv aceste persoane discută. Nu am văzut ce se întâmplă când persoana care se apucă să vorbească, nu poate fi oprită, dar presupun că există un sistem de kick.

Clubhouse e pauza de țigară din Pipera

În București, în Pipera, dar de fapt oriunde există o clădire de birouri suficient de mare ca să adăpostească sute de angajați ai unei firme, apar și pauzele de țigare. Cum fumatul se poate face doar afară, cam jumătate de birou iese la fumat afară. Pentru asta au 10 minute să coboare, 10 minute să urce, pauza de țigară de 20 de minute. După alte 20 de minute în birou mai vine un coleg să te invite iar la o țigară și astfel se duce ziua de lucru.
De asta oamenii vor să lucreze la birou și nu mai vor să lucreze, remote, de acasă. Pentru că acasă nu mai ai aceste pauze.
Iar în pauza de țigară, știi că se formează acele bisericuțe, acele grupuri de discuții. Unde se vorbesc chestii de muncă sau lucruri fără sens. Exact asta se întâmplă și pe Clubhouse. Cum nu mai sunt aceste pauze de țigară, că nu mai sunt colegii, discuțiile sunt prin intermediul telefonului. Dar senzația este aceeași.

Pe Clubhouse nu sunt înregistrări

O altă particularitate interesantă a aplicației este că nu ai înregistrări. Discuțiile sunt doar live, se întâmplă în momentul respectiv și nu pot fi derulate în vreun fel, nici nu pot fi ținute minte sau folosite. Dacă nu folosește cineva un screen recorder pe telefon, atunci discuțiile se pierd în momentul în care s-au finalizat.

De ce este Clubhouse așa de popular?

Din punctul meu de vedere este doar un hype. Pentru că aplicația este extrem de nișată. Este fix această discuție de la locul de fumat, de la corporație, de la țigară. Discuție de unde afli lucruri, dar discuție care îți ia din atenția și timpul pe care l-ai putea aloca în alt mod.

Aplicația este atât de rudimentar făcută încât nici nu are un logo sau vreo schemă de marketing. Este o aplicație care a avut norocul să fie scoasă în față de faptul că este iPhone only, iar asta înseamnă că se adresează doar oamenilor superiori care au iPhone. Doar știm cu toții că cei care au iPhone sunt de rasă superioară. Cel puțin ei așa se afișează.

Mai sunt și alte aplicații care fac același lucru ca și Clubhouse?

Da, de exemplu telegram are aceeași funcție pe canalele lor. Acolo ai și opțiunea de chat, în format text, dar și opțiunea de a trimite fișiere în chat-uri unde vrei să te vadă lumea. Și ai și opțiunea de chat audio, pe același sistem ca și Clubhouse, fără ca acele discuții să se salveze undeva. Dar poate sunt eu prea fan Telegram, iar alții se tem de ruși.
Twitter și Facebook lucrează de mai de mult timp la aplicații și funcționalități similare cu cei de la Clubhouse. Numai că așa se face că a răsărit Clubhouse primul, a găsit un nume interesant, un domeniu pe care l-a găsit liber. Și a avut parte de o comunitate care a reușit să-l promoveze corespunzător. De altfel, doar de două săptămâni este Clubhouse primul în top și pe locul 6 în Appstore. Mai are mult de lucru până să ajungă la nivelul Tiktok.

La ce poți folosi Clubhouse

Asta e o întrebare foarte bună. Poți folosi aplicația la orice vrei să faci live. Fie că este un webinar, unde nu vrei să îți arăți fața, fie că vrei să faci o discuție telefonică între 3 persoane și operatorul de telefonie nu permite acest tip de chat. Clubhouse este aplicația perfectă. Cu nota că oricine poate intra în chatul tău. Deci ideea de ne-public, nu prea e prezentă aici.
De fapt cred că asta e lucrul care a atras oamenii pe Clubhouse, faptul că discuțiile nu se pot salva. Iar aici apare acea întrebare mișto despre manipulare. Ce ușor bagi pe Clubhouse un zvon, atât timp cât știi că nu îl va salva nimeni și mai ales cum se va duce el mai departe. De fapt și Mark Zuckerberg a fost pe Clubhouse și Elon Musk este aici.

Și eu sunt pe Clubhouse cu @dorombach – urmăriți-mă pentru mai multe sfaturi despre internet.

2 thoughts on “Ce este Clubhouse”

Leave a ReplyCancel reply

Exit mobile version