Cât de pregătit este Clujul pentru Untold
Cei peste 300 de mii de oameni care vor veni la Cluj-Napoca la începutul lunii august vor descoperi un alt oraș. Am fost acum o lună și nu că am rămas impresionat, dar nici nu se compară cu cealaltă Capitală. Acolo veți găsi străzi curate, asfalt, transport public și aer curat.
Din câte mă uit pe prognoza meteo, nu va fi nici foarte cald, ceea ce înseamnă că seara ar fi bine să existe și imbrăcăminte pentru o plimbare răcoroasă.
Totuși, poate că ar trebui să vă luați și pașaportul cu voi. Nu pentru că vi-l cere cineva, ci doar pentru că veți păși în altă țară. Ajungeți deci într-o țară, în care se vorbește tot română, dar este un loc unde toate răutățile și dușmăniile au fost lăsate la intrare.
Am fost în parcul central și într-o jumătate de oră m-am umplut cu atât de multă energie, căt să-mi ajungă tot anul. Și totuși orașul are încă foarte multe necunoscute. De la toate evenimentele care se întâmplă în centrul vechi, la toate cafenelele, restuarantele și chiar late breakfast-ul ăla din centru.
Eu sper că cele 30 de autobuze electrice vor circula și noaptea pentru a duce petrecăreții de la Untold acasă. Asta ca să vedeți ce înseamnă un autobuz electric. Pentru că … altundeva unde să vezi.
E atât de curat la Cluj, încât nu numai că nu este praf pe străzi (și pentru că a plouat), dar ar trebui să te simți inconfortabil atunci când arunci o țigară pe jos. Și culmea, se vorbesc extrem de multe limbi.
La Cluj am văzut pentru prima dată în România, abia acum, tururi de turiști organizate ca afară. Știți, din alea cu umbrela pe care trebuie să o urmărești. Avem așa ceva în București. Și ce le arătăm?
La Cluj Arena recepția telefoanelor mobile va fi slabă. Vodafone nu a funcționat atât timp cât pe arenă era un eveniment sportiv cu 20 de mii de spectatori, orange funcționa, iar Digi așa cum îl știm, slăbuț.
Eu sper ca măcar pentru Untold, atunci când 300 de mii de oameni vor fi prezenți acolo în fiecare seară, toți operatorii se vor gândi să își aducă antene temporare unde să funcționeze 4G. Adică să nu le conecteze pe radio, ci pe fibră. Dar las că știu ei mai bine(!).
Cluj-Napoca are Uber și taxi. Sper însă ca taximetriștii să își dea seama că turiștii sunt un lucru bun pentru oraș, chiar și cei de festival și să nu mai aiba fețele alea morocănoase, sunt suficiente mașinile vechi.
Prețuri, cât și cât. Adică dacă știți să vă descurcați cu prețuri mici, vă veți descurca în continuare, în schimb, există posibilitatea că dacă gândiți un buget pentru doi – spre exemplu – să ajungeți la niște cifre impresionante.
Altfel, bucurați-vă de festival, de oraș și de o atmosferă pe care nu ați văzut-o în anii trecuți. Cluj-Napoca e total altceva. E Europa, e civilizație. O să vedeți voi.