Cartianu are dreptate
Toata lumea, atat presa scrisa / online cat si blogosfera au facut misto zilele astea de scrisoarea lui Grigore Cartianu catre angajatii Adevarul. Si toti au gresit. De fapt toata lumea s-a oprit din citit si s-a tavalit pe jos de ras cand a vazut expresia: “Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână.”
Da, Cartianu habar n-are sa se exprime. Nu a stiut in mailul ala cum sa puna punctul pe i si cum sa dea cel mai bine exemplul mobilizator pentru echipa. Dar ideea e urmatoarea: jurnalistii in romania s-au obisnuit sa ia cu copy paste stirile de pe agentii si atat. In engleza suna mai dur: copy the wires. Si drept urmare presa se duce pulii de suflet. De asta se plange si Cartianu. Ca pula continut, ca pula informatie, ca cacat, ne rescriem stirile intre noi fara sa dam sursa si fara sa facem nimic, iar in tot timpul asta asteptam de la cititor sa o inghita sec.
Am cautat pentru articolul trecut o poza cu rovinieta eletronica, pentru ca mi-e lene sa ma duc pana jos in masina sa ii fac una. Nu am gasit nimic pe internet. TOATA PRESA ONLINE ROMANEASCA a luat pozele de pe sxc.hu si au ilustrat articolele cu maginficele camere cu care ii verifica de roviniete pe altii, din alte tari. Content romanesc fix nimic.
Draga domnule Cartianu, pierzi din mailul ala niste chestii tehnice. Daca vrei ca oamenii aia sa iti livreze continut si sa faca una, ala, cam au nevoie de asa ceva:
Plus de o conexiune nelimitata la internet.
Dar cel mai greu e sa obisnuiesti jurnalistul actual din romania (era sa scriu ala care sta la birou si se minuneaza de un iPad) cu tehnologia, sa il inveti sa o foloseasca, sa o accepte si sa o considere utila. Apoi e exagerat de greu sa il si dotezi cu echipamentele tehnice din ultima generatie, pentru ca astea costa, iar oamenii au tendinta de a le vinde pe doua beri. (sau pierde la bere)
Eu merg cu 500 de grame in plus in fiecare zi in geanta: camera foto personala. Sta tot timpul cu bateriile incarcate si e pregatita oricand sa filmeze sau sa pozeze ceva din ce vad eu zilnic. Cati dintre jurnalisti fac asta?