Cand presa e pe langa realitate
Ca suntem in criza o stim de ceva ani de zile, a anuntat-o seful statului intr-o interventie televizata. Ca nu mai sunt bani, asta se stia de dinainte de alegeri. Si o stiau toti bugetarii si o stiau toti cei implicati in afaceri si au anticipato fiecare.
Inainte de alegeri Robert ma avertiza: vezi ca nu mai sunt bani, ca statul nu mai are bani si ca va trebui sa ii recupereze. Imi spunea ca vor aparea controalele, ca vor aparea radarele, ca vor aparea impozite si taxe pe orice, tocmai pentru ca sa isi recupereze statul banii.
Daca facem un exercitiu de memorie vedem ca presa de atunci nu a atras atentia asupra acestor lucruri, pasiunile au fost altele, pixelul albastru si cine a mai rupt afise. Dupa, a fost demiterea guvernului, lucru care ne-a luat gandul de la alte probleme d-ale noastre. Teoretic e corect, e un eveniment care s-a intamplat acum si drept urmare trebuia mediatizat. Practic, presa a cazut in capcana politicului, tandjind dupa activitatea exclusiva a acestora, uitand de faptul ca pretul benzinei creste, ca ziarul nu se vinde si ca oamenii nu sunt neaparat interesati de ce basina a mai tras nu stiu ce politican.
Acum nu e mare lucru diferit. Acum sunt proteste si miscari de strada. Teoretic presa ar fi terbuit sa le urmareasca si sa le publice. In schimb acum presa s-a spart in doua. O data e jumatatea cumparata de catre putere care nu da importanta evenimentelor sociale (hotnews), langa care se adauga cei care spun ca evenimentele sociale sunt regizate si cauta vinovati pentru asa ceva (evenimentul zilei). Pe langa acestia, Mediafaxul care vrea sa para impartial e interesat de diletanti. In schimb televiziunile si ziarele care atrag atentia asupra faptului ca suntem intr-un mare cacat, ca nu avem bani, ca avem probleme, ca o sa strangem si mai rau cureaua sunt blamate ca agita oamenii.
Si pana la un punct asta e corecta. Adica si in Statele Unite televiziunea Fox a fost impotriva lui Obmama si-a asumat asta, dar nu le-a scazut audienta, nu au avut procese si nici nu au fost acuzati ca instiga oamenii. Din contra, li s-a respectat dreptul la opinie si exprimare.
La noi e invers, daca nu esti cu ei inseamna ca esti impotriva lor. Nu poti prezenta nimic din nici un punct de vedere fara sa fi acuzat ca esti partinitor intr-o parte sau cealalta. Si daca acum nu esti cu puterea, inseamna ca stai sa instigi, sa provoci scandaluri si miscari de strada. Tocmai de asta zic ca exprimari de genul: “Nicio clipă manifestanţii de la Cotroceni nu au fost filmaţi de sus, pentru că s-ar fi văzut că sunt puţini, dar bine organizaţi“, nu sunt o parere subiectiva a vreunui jurnalist, ci este un moment in care acelui om i se dicteaza cuvant cu cuvant ce trebuie sa scrie. Iar asta intr-un stat de drept, liber si democratic nu are ce cauta. Sau are ce cauta, dar trebuie sa fie marginalizata nu in primul loc.
Daca cineva credea ca aplaudacii si gherila digitala au obosit dupa alegeri, iata ca acestia s-au intors la munca de propraganda si acum incearca sa indice vinovati pentru starea de fapt.
Intr-adevar, vinovatii exista, insa acestia nu sunt nici in opozitie si nici la putere. Vinovati sunt PNL-ul ca au cheltuit, PSD-ul ca au stat degeaba, PDL-ul ca sunt la putere si ca au ascuns pierderile de teama pierderii capitalului electoral. Iar acum nimeni nu vede ca vinovatii nu sunt oamenii de afaceri, oamenii simpli, bugetarii sau oricine altcineva. Vinovatii sunt cei din clasa politica care au ros la ciolanul firav si fraged de dupa 2004 incoace fara sa se gandeasca si la altii ci doar la burtile lor.
Iar asta nu e vazuta de presa, o data ca nu are voie sa vada asa ceva, alta data pentru ca e ocupata cu altele. De asta presa actuala e pe langa realitate.