Bucurestiul in pragul unui colaps energetic?
Experienta anilor trecuti ne-a aratat cum consumul maxim de energie electrica nu se mai intampla iarna, cand nu e lumina afara si sunt aprinse mai multe becuri, ci vara. Aerele conditionate, sistemele de climatizare si ventilatie consuma mult mai mult curent decat becurile aprinse iarna. Asta s-a vazut vara trecuta cand s-a inregistrat cel mai mare consum al energiei electrice, pe vreme de canicula depasindu-l pe cel din anotimul rece.
Iarna mai avem un concediu, lipsesc oamenii de la munca, fabricile sunt inchise, nu prea plecam de acasa lasand becurile aprinse. In schimb vara plecam de acasa si lasam aerul conditionat pornit ca sa faca racoare in casa sa fie bine cand venim noi, trecand cu vederea factura de curent, pentru ca daca am luat aer, trebuie sa ne permitem luxul sa-l si platim. Daca nu il putem fura fara nici o problema.
Nu stiu exact cum sta treaba cu alimentarea de energie electrica in Bucuresti, dar stiu ca majoritatea CET-urilor produc energie electrica pentru cartierele in care se afla, iar pe langa asta mai primim si o parte de curent de la Vidraru si de la Cernavoda, de obicei folosita in scop industrial.
In Bucuresti sunt cateva centre de transformare si distributie a energiei electrice. Orasul a fost in asa fel construit si dezvoltat, astfel incat in cazul unei pene de curent, celelalte centre sa poata prelua lipsa de energie electrica si sa acopere pierderile. Asta se intampla in cam tot orasul mai putin in partea de nord si vest, adica acolo unde sunt toate fabricile si toate cladirile noi de birouri. Se zvoneste ca atunci cand va fi pus in functiune la capacitate maxima, adica va fi umplut de birouri, blocul de la Victoriei va fi o mare pana de curent in Bucuresti, pentru ca el este alimentat cu energie din partea de nord-vest a orasului.
De ce ma gandesc la problemele astea azi, pentru ca azi au fost doua pene de curent pe zona de nord-vest a orasului. Pana aici nici o problema, dam vina pe zapada, dam vina pe chiciura sa zicem ca intelegem. Pentru cei care n-au simtit, stati linistiti, ati fost pe generator. In schimb pana asta de curent s-a simtit pana la mine acasa in cealalta parte a orasului si s-a manifestat exact atunci cand celelalte centre de distributie a energiei au incercat sa suplineasca pana de curent din nord.
Daca acum o pana de curent poate destabiliza alimentarea capitalei, ce se va intampla la vara, cand vor fi pornite toate aparatele de aer conditionat, iar romanii isi vor mai cumpara altele? Ce se va intampla mai tarziu cand vor mai aparea calculatoare in casele oamenilor iar lumea va folosi aceste jucarii pe langa televizor si a/c? M-as mai intreba ce a facut electrica /statul cu banii din privatizarea electrica, dar imi amintesc ca electrica inca n-are un plan de dezvoltare a alimetarii de energie in Bucuresti si imi amintesc in ce tara traiesc.
O sa vedem mai tarziu daca am avut dreptate sau nu.