Avem o tara misto, pacat ca e locuita [1]
Toata lumea zice ca in Romania nu e misto, ca e mai bine sa iti faci concediul afara, ca e mai bine sa faci cu totul altceva decat sa te duci pe litoralul romanesc, sau undeva la munte. Am prins zilele astea un mini concediu, asa de 1 mai, prin Subcarpatii de Curbura. Am acoperit toata zona de la Buzau inspre Brasov pe DN10 si localitatile adiacente. Am stat ceva sa caut cazare, atat cat pe 1 mai era cam totul rezervat. Am gasit o pensiune de 4 margarete in Sarata Monteoru ( statiunea de bai si ape termale unde n-am apucat sa ajung la vreun izvor din ala).
Pentru 145 de lei pe noapte cu mic dejun inclus am avut parte de apa calda, caldura, internet, mancare si bautura cat sa incapa. Sunt camere mari, bai mari, cabina de dus, sala de mese de fumatori si nefumatori, parcare, piscina, teren de fotbal si de baschet. Pe scurt exact opusul a ceea ce am gasit in Bran.
Oamenii ospitalieri, draguti, de treaba, caliti de toate persoanele cu fite care le-au trecut pragul, dar receptivi la orice dorinta, incercand sa iti faca pe plac imediat ce isi dau seama ca esti o persoana ok. Am avut parte de un pranz unde portiile de mancare nu erau ca la restaurant cantarite, ci mancarea era adusa pe platouri, pusa pe masa si fiecare manca cat putea sa duca in aceeiasi bani.
DN 10 e un drum foarte bun. Mi-a placut faptul ca in localitati toata lumea circula cu 50 km/h si nu mai mult. Mai tarziu am auzit la radio ca politistii buzoieni dau de cateva saptamani o medie de 72 de amenzi pe zi pentru viteza. Pana si drumurile adiacente sunt bune, daca nu au fost reabilitate anul asta, au fost facute atat de bine incat nu s-au stricat la o ploaie sau ninsoare.
La 7 kilometri de Sarata Monteoru e Pietroasele, localitate renumita dupa soiul de vin pe care il produce. Cat vezi cu ochii sunt podgorii de vie, dealuri intregi acoperite doar de vita, acolo unde bate doar soarele si vantul. Atractia turistica a comunei Pietroasele, pe langa vinul ce se face acolo e o pensiune, al carei proprietar a venit cu nastrusnica idee sa transforme niste butoaie de vin in camere. Drept urmare intr-un butoi de vin incap 2 oameni, o masuta si un calorifer. Senzatia si efectele sunt de nedescris in cuvinte, dar va veti convinge voi din poze.
Vulcanii noroiosi sunt niste ciudatenii ale naturii. Mai mult decat atat, ei au creat in locul in care au iesit la suprafata forme de relief pe care nu le gasesti oriunde si pe care nu le poti realiza oricum. Dar mai multe vedeti in minireportajul urmator.
Barajul de la Siriu e un loc in care munca omului se contopeste cu natura. Un mal urias de pamant opreste apa din calea ei, transformand-o in energie electrica. Iar in valea seaca din fata barajului s-au dezvoltat orase si sate. Nu stiu daca barajul este functional pentru ca nu e decat pe jumatate plin de apa, dar este impunator prin stil, constructie si inaltime. Nu il pot compara cu Vidraru pentru ca barajul de pe Arges e facut numai din beton si munte. As vrea totusi sa-l vad si pe cel de pe Bistrita.
La intoarcere n-am mai trecut prin Buzau, ci am ales sa ajung de la Nehoiu pe DN1, prin Valenii de Munte. Daca alegeti ruta aceasta, veti vedea niste peisaje pe care cred ca nici in Franta in Pays de la Loire, sau orice alta zona pitoreasca a continentului.
Daca acestea v-au convins ca avem o tara frumoasa, e bine, daca nu v-au convins, asteptati sa vedeti partea a doua, cu lucrurile rele.