Alo USR. trezirea!
Este a doua rundă de alegeri pe care USR. (singura data cand folosesc denumirea asta cu punct) le-a pierdut. De ce le-a pierdut, e greu de spus. Erau tânăra speranță, dar ceva se întâmplă la nivelul lor. E ca atunci când te trezești dimineața în pat, la căldurică și nu ai scoate piciorul de sub pătură pentru că afară este frig. Așa pare că se comportă USR.
Li s-a atras atenția încă din prima seară a prezidențialelor că nu au făcut campanie și doar au țipat la unii și la alții. Când trebuiau să vină și să vorbească cu alegătorii, să promită ceva, să spună ce vor face. Asta cu banii, că vom avea salarii echitabile nu e niciun fel de promisiune. Și eu pot să spun că de mâine vor fi 20 de grade afară.
USR a mai fost odată la guvernare
USR a mai condus odată în 2020. A fost la guvernare, a avut miniștri. N-au făcut nimic notabil și nici nu au fost în stare să arate că au făcut ceva. De fapt singurul lucru notabil pe care l-am putea spune că l-au făcut este PNRR. Planul a fost scris de Ghinea, dar atât de bine a fost scris încât toată lumea s-a bucurat că a scăpat de el din funcția de ministru, dar mai ales, toată lumea se chinuie acum să implementeze inepțiile de acolo pentru a lua totuși banii europeni.
USR a plecat de la guvernare când și-au luat jucăriile și au plecat. Asta în loc să își asume, în loc să lupte sau în loc să se victimizeze.
Pare că partidul ăsta refuză să vadă cum se face politica la noi, dar nici nu vrea să facă un alt tip de politică. Pentru că face aceleași greșeli ca cei vechi, cade în aceleași capcane și astfel nu reușește să își convingă electoratul.
Politica înseamnă compromis
Pentru că acest compromis duce la consens, iar în politică ai nevoie de consens. Ce face USR? Nu face compromis cu nimeni, crede că deține adevărul absolut și din acest motiv reușește să ia în alegeri și un scor mai mic ca în 2020, deși ar fi trebuit să crească de atunci.
USR nu este UDMR. Ungurii vin liniștiti la putere pentru că ei reușesc să își coaguleze un elecotrat foarte stabil, care le oferă procente importante de vot. Cele 6% obținute tradițional de UDMR în aceste alegeri, le garantează accesul la guvernare pentru simplul motiv că doar așa pot obține o majoritate parlamentară.
Unde este compromisul pe care îl face USR aici? Au venit ca o alternativă și au sfârșit ca o pală de vânt care flutură perdeaua.
Alianțe electorale USR – PNL – PSD – UDMR
Din fericire procentele obținute la alegeri ar putea crea niște alianțe pe care le-am mai văzut. USR – PSD – PNL – UDMR am mai avut la guverare în 2020. Atunci același lucru a fost necesar pentru a câștiga majoritatea. Acum este același calcul, doar așa ar putea ajunge USR la guvernare. Dar problema nu e că se intră la guvernare. Problema e că dacă îi supără cineva, își iau jucăriile și pleacă.
Iar USR rămâne în greșeala lor: tot promovează lideri care trag partidul în jos și nu îi vrea nimeni.
PNL pe de altă parte a câștigat odată cu schimbarea liderilor. Au recuperat cei de la PNL într-o săptămână cât nu ar fi sperat să recupereze în 5 ani și au salvat astfel partidul de la dezmembrare.
Alianța USR – AUR – SOS – POT
Aici ar fi interesant de văzut. Teoretic asta ar fi schimbarea clasei politice româenști. Bineînțeles nu este suficient să ai o majoritate parlamentară solidă, nu e suficient să ai un guvern, pentru că ai nevoie și de UDMR, dar ar însemna schimbarea clasei politice. Și aici USR ar putea fi liderul de negocieri, ei au mai fost la guvernare.
Dar asta înseamnă nu să faci un compromis mai mare ci mai ales să strunești și să schimbi alte 3 partide care nu au fost la guvernare și care nici nu știu cum se face acest lucru.
Alegerile anticipate nu sunt o soluție
Spunea Sorin Ioniță azi la radio că vom avea migrații politice, plecări de la un partid la altul ca să nu avem alegeri anticipate și ca să nu prelungim criza.
Dar până la criză e nevoie de compromis. Și nu e pentru binele național, că a mai fost un compromis din ăsta de unde USR s-a retras. Ci e nevoie de un compromis pentru a merge înainte.
Cât despre prezidențiale, am ajuns să citez din Mircea Badea, care a spus că singura șansă a Elenei Lasconi să iasă președinte este să vină PSD și să ordone propriului electorat să nu iasă la vot. Dar oare e pregătită România pentru o femeie președinte?