Imi face o deosebita placere sa va anunt ca a fost lansat raportul State of the Internet de la Akamai pentru primul trimestru din 2014. Asteptam cu nerabdare acest raport, mai ales pentru faptul ca Romania a trecut in final la 4G pentru conexiuni mobile, pentru ca rapoartele de anul trecut, nu au avut cresteri notabile si pentru ca acum au fost foarte multe tendinte si lansari, astfel incat sa putem vorbi de un alt internet sau de un internet mult mai dezvoltat. Dar sa vedem ce spune in raport.
795 de milioane de IP-uri de tip IPv4 s-au conectat la serverele Akamai in prima perioada anului, cu doar 12.5 milioane mai mult fata de finalul lui 2013. Pe de alta parte viteza medie a conexiunii globale la internet a crescut cu 1.8%. In schimb exista o crestere de 15% a volumului de trafic mobil, efectuat in retelele mobile, intre finalul lui 2014 si primul trimestru din 2014.
Romania scade, fata de anii trecuti, in totalul tarilor care au generat atacuri pe internet.
De altfel si atacurile pe internet au scazut, relativ, in intensitate.
Brazilia, probabil si pentru ca organizeaza campionatul mondial, are cea mai mare crestere de conexiuni la internet in ultima perioada.
In schimb, in Romania, traficul pe IPv6 a scazut. Asta are directa legatura cu ceva configurari dubioase (zic eu) pe care RDS le-a facut in reteaua lor. Adica ofera clientilor, ori IPv6 prin PPPOE ori doar IPv4. Conectandu-te prin IPv6 la PPPOE, nu primesti acces la paginile ce au IPv4. (sau eu am un router care e pur si simplu nesimtit)
Partea buna e ca avem totusi 7.3% din calculatoarele noastre ce prefera sa se conecteze la internet folosind IPv6. Eu folosesc insa ipv6 6to4. Si daca tot m-am plans de RDS, cam 17% din reteaua lor foloseste deja tehnologia IPv6.
Romania iese din top 10 tari cu cele mai bune conexiuni la internet, pentru ca am fost depasiti tehnologic de alte tari. Atat in instalarea de infrastructura noua, cat si cei care erau in spate, in urma modernizarii, isi instaleaza echipamente mai puternice.
Partea buna este ca inca suntem in top10 cand vine vorba de varfuri (peak-uri) ale conexiunilor de internet. Ceea ce inseamna ca atunci cand romanii se pun pe internet toti deodata, reteaua sustine, iar traficul rezultat se vede. Sau cu alte cuvinte, ca romanii folosesc din ce in ce mai mult internetul si atunci cand e vreun eveniment online, se informeaza, intereseaza, consuma internet pentru a afla mai multe.
Totusi, Romania si-a imbunatatit oarecum conexiunea la internet. 87% dintre calculatoarele noastre au viteze de internet mai mari de 4Mbps. Viteza de 4Mbps e echivalenta cu abonamentul cel mai ieftin de la Romtelecom ADSL (nu cred ca mai au abonamentele de 2Mbps, nu?).
Anul acesta in raportul Akamai, apare un nou termen. Tarile care au conexiune 4K ready. O data cu aparitia televizoarelor 4K, lumea doreste sa urmareasca continut UHD, ceea ce inseamna care nevoie de conexiuni de tip broadband de calitate inalta, astfel incat sa poata urmari pe televizoare continut de tip 4K in sistem streaming. Si pentru ca acest tip de continut este unul foarte mare, ocupa mult spatiu, exista nevoie si de o latime de banda suficient de mare, mai mare de 15Mbps pentru ca acest continut sa fie transmis fara probleme. Tarile care sunt deja pregatite pentru streaming de continut 4K sunt.
Si totusi, pentru ca RDS ofera viteze de internet mai mari (stiti ca noi, cei cu gigabit, putem avea viteza de download de un gigabit din internet, nu numai reteaua RDS, dar aici depinde de multi alti factori), si procentajul Romaniei a ajuns mult mai sus. Acum ne putem lauda cu ce se laudau coreenii acum 4 ani. Si anume cu o viteza medie de 9.3 Mbps, ceea ce inseamna o uimitoare crestere de 20% fata de anul trecut, a vitezei de internet in Romania.
Si totusi. Nu avem noi retele de internet care sa serveasca continut 4K, daca vorbim de toata tara, dar avem cele mai mari viteze atinse la un moment dat. Si pentru ca acest lucru s-a intamplat in primul trimestru al acestui an, as vrea sa intreb, ce eveniment major s-a intamplat in online de romanii s-au uitat la el cu o viteza medie, maxima de 54 Mbps. In schimb avem o crestere de 62% fata de anul trecut, a conexiunilor de internet de peste 10 Mbps.
Cand vine vorba de internet mobil, mai avem multe de imbunatatit. Suntem chiar si in urma Moldovei, pentru cei care folosesc internetul mobil la adevarata lui valoare. Chiar astept sa vad abonamentele cu mai mult de 2GB de internet, dar si continut pentru aceste abonamente care sa genereze pe langa trafic de internet si mai multe date downloadate pe mobil. Dar si voi, sa folositi facebook-ul de pe mobil, nu conectati la wireless. Oricum aici si imbunatatirea retelei mobile are un cuvant hotarator.
Graficul urmator este cel mai interesant dintre toate. Potrivit acestuia, utilizatorii de dispozitive mobile cu Android se conecteaza la internet folosind internetul mobil. Dar atunci cand vine vorba de toate retelele, cei care au produse Apple, se conecteaza cel mai mult la internet. Si de aici nu putem trage alta concluzie decat aceea ca cei care au iPhone stau cu el pe wireless si nu pe internetul mobil.
Si mai interesant este tendinta de folosire a internetului mobil. Sau cum s-a dezvoltat transferul de date mobile pana acum. Si stiti ca vine intrebarea aceasta: Existi pe internet? Oferi ceva pentru utilizatorii de mobil?
La final, cifrele statistice. Romania a generat 1.6% din totalul atacurilor DDOS de pe internet. Are 3,143,611 de adrese IP de tip IPv4. 9.3 Mbps este viteza medie de conectare la internet. 54.4 Mbps este varful mediu atins in Romania pe internet. 31% dintre noi avem conexiuni de internet de peste 10Mbps. 87% dintre noi putem sta pe internet la viteze mai mari de 4Mbps. Iar doar 11% dintre romani sunt 4K ready, avand conexiuni de peste 15Mbps.