Se spune că 2022 va fi anul laptopurilor, că acestea ar trebui să aibă un comeback puternic și că lumea va cumpăra laptopuri noi. Iar când vine vorba de laptopuri de gaming te gândești la ceva mare, unde să ai un ecran care să răspundă cerințelor de gaming, dar și să fie rece. Știm cu toții, un procesor care se răcește repede are o performanță mai bună. Același lucru și despre placa video.
Review de utilizator Acer Nitro 5
Am pus mâna pe un Acer Nitro 5 care a venit cu 32 GB RAM, 2 unități de stocare de 4 TB în total: 2 TB pe SSD și încă 2 TB pe un HDD de laptop; și o placă video Nvidia RTX 3070. Ce să vreau mai mult de atât, performanța anului 2022 a fost atinsă.
Procesorul este unul din seria 11 de la Intel. Și pentru că eu sunt un Intel guy am încercat să-l duc în 100% din aplicațiile pe care le-am folosit. A reușit Intel de anul trecut să aibă procesoare bune, care nu consumă multă energie și care sunt suficient de reci, dar în același timp să ofere și super performanțe. Și pe laptopul ăsta este nevoie de performanță.
Ecranul de pe Acer Nitro 5 este un QHD cu rată de refresh de 165Hz și răspuns la 3ms, ceea ce este o performanță pentru laptopuri. Abia sunt display-uri de sine stătătoare care vin cu această rată de refresh. Cu ce te ajută? În singurul aspect pentru care toată lumea aleargă după aceste rate de refresh mari: o afișare mai rapidă și mai naturală a imaginii, fără acel ”lag de refresh” pe care îl mai vezi în anumite jocuri sau aplicații.
Ecranul este anti glare și fără touchscreen. Dar cei care se joacă nu au nevoie de touchscreen. În schimb versiunea mea este de 17 inchi, iar de la cei 14, 15 inchi cu care eram obișnuit, trecerea la 17 inchi a fost destul de interesantă. O altă lume s-a deschis în fața mea, la rezoluție de 2560 X1440 de pixeli.
Și este și destul de luminos. Chiar dacă bate soarele în el sau ești într-o încăpere foarte luminată de soare, reușești să te descurci foarte bine să lucrezi.
Dar dacă vorbim de soare, vorbim și de căldură. Acer Nitro 5 are acest sistem foarte bine gândit de răcire, care este controlat cu Nitrosense, din butonul special Nitro de pe tastatură. Aici poți seta ca laptopul să se răcească automat sau îi poți seta chiar tu viteza de rotație a celor două ventilatoare. Ajung până la 6000 rpm și scad temperatura procesorului sau a plăcii video cu 10 grade într-un timp foarte scurt. Viteza minimă a ventilatoarelor este undeva la 1600 rpm, iar la o utilizare normală, chiar și la jocuri foarte solicitante, nu le auzi.
Tastatura este iluminată roșu, perfectă pentru gameri. Iar modalitatea de a apăsa tastele este una care oferă feedback-ul corect pentru cei care vor să se joace intens sau să scrie chiar și o lucrare la școală.
Perifericele sunt date de placa de bază, iar astfel standard avem 3 porturi USB 3.0, un port Thunderbolt 4, portul pentru placa de rețea și mufa jack pentru căști. Poziționarea porturilor însă este perfectă pentru cei care au un docking station și nu au cablurile împrăștiate pe toată masa. Pentru că are mufa de alimentare în spate, Acer Nitro 5 s-a potrivit perfect cu docking station-ul meu iar astfel în laptop am folosit o singură mufă – cea Thunderbolt – și nu am avut niciun cablu împrăștiat la vedere.
Placa de rețea este un Intel Killer, gigabit pe cablu și Wifi6 pe wireless. Eu le-am folosit pe amăndouă concomitent și am avut parte de o conectivitate perfectă și balansată. Fără lag și întotdeauna la capacitatea conexiunii mele de internet.
Performanță Acer Nitro 5
Eu nu prea sunt un game boy. Am instalat ceva joc free online și reușeam să rezist vreo 2 minute până la respawn. Dar am descoprit ce lucruri noi se pot face cu Unreal Engine. Am descoperit de fapt și că editarea video este extrem de rapidă pe Acer Nitro 5. De exemplu un clip video de o oră și ceva, exportat în 4K la 50fps, a fost gata în mai puțin de jumătate de oră.
Aici ajută și placa video Nvidia RTX 3070 care preia toată procesarea din aplicațiile care sunt optimizate pentru a folosi placa video și chiar dacă este un laptop, reușește să concureze cu brio și cele mai interesante desktopuri. Iar în jocuri am ales setările maxime de grafică pentru a mă bucura de Ray Tracing și optimizarea pe care AI-ul de la Nvidia mi-a dat-o.
Pe lângă aceasta Windows 11 este special construit pentru a folosi mai eificient procesorul, memoria RAM și placa video. Reușește să adreseze foarte bine sistemul hardware astfel încât utilizatorul să aibă parte de o experiență ultra rapidă.
Bineînțeles că ai întrebarea: de ce să îmi cumpăr un astfel de laptop?
Îl cumperi dacă vrei ca următorii ani de acum înainte să nu duci lipsa unui calculator care să fie performant. Pentru că acesta va fi performant și în următorii ani. Are acest sistem de răcire care este exact ceea ce trebuie pentru un laptop și care nici nu permite acumularea de praf în interior.
Are un sistem de sunet cu DTS, ceea ce îți oferă un fel de sunet 3D.
Eu tot spun că la cum se mișcă piața în zilele noastre, investiția într-un laptop trebuie să fie gândită în viitor: la ce voi folosi laptopul ăsta peste 2 ani, va face față jocurilor și programelor de atunci?
Răspunsul meu este că Acer Nitro 5 va face față și peste doi trei ani, ca și cum ar fi un laptop nou, indiferent ce software complicat ar putea apărea sau ce jocuri noi.