Eu sunt una din persoanele care nu vrea să călătorească cu agenția de turism. Nu mi s-a dezvoltat o încredere pentru serviciile oferite de astfel de companii, mai ales că auzim în fiecare an de știri care spun că oamenii au rămas fără concedii și fără bani după ce agenția a dispărut și i-a lăsat cu ochii în soare.
Însă acum, când am fost în Egipt prin Karpaten, am înțeles de fapt, de ce este importantă o agenție de turism. Dar mai ales câtă muncă trebuie să depună o agenție de turism – și toate persoanele contractate de aceasta – pentru ca tu, turistul să ai parte de o vacanță perfectă.
Am mers în Egipt cu Karpaten, iar acesta nu este un articol de promovare plătit pentru ei. Karpaten e agenția de turism pe care o vedeai pe niște hoteluri de la Marea Neagră și nu știai ce e cu ea acolo. E agenția care aducea turiștii străini la noi în țară. Acum ne duce pe noi, turiști în alte țări.
Karpaten colaborează în Egipt cu MTS Globe, iar acolo am întâlnit cei mai entuziaști, cei mai de treaba și cei mai prietenoși ghizi. Cu toții știți ghizii aceia care merg cu umbrela în aer prin localități și turiștii trebuie să îi urmeze. La noi nu a fost așa. Nu știu dacă noi i-am cucerit pe ghizi sau daca ei erau atipici, dar la noi era pe baza de glume, pe bază de prietenie: veniți aici să vă zic o poveste despre piatra asta, uite are 3500 de ani și nu știm tehnic cum au reușit egiptenii să ridice blocul ăsta de piatră de 25 de tone acolo sus.
Abia acum s-a aflat cum s-a făcut obeliscul. Tu știi asta?
Agenția de turism este cea care îți oferă în 2021 zbor charter cu avionul. Adică ai avionul tău privat. Tu și alte 200 de persoane care mergeți în aceeași destinație. Iar tot agenția este cea care se ocupă de facilitățile de îmbarcare și de transfer la hotel. Noi am fost așteptați de o doamnă de la agenție la 5 dimineața, care a avut grijă să ne completăm toți documentele de călătorie și să ne faciliteze astfel zboruri. La aterizare am avut la fel reprezentanți locali care ne-au oferit răspunsuri la orice fel de întrebări și transferul la hotel, în autocarul brănduit Karpaten.
Pentru tipul de excursie pe care l-am avut noi, mâncarea și băutura au fost all inclusive. De fapt cam toate hotelurile din Egipt lucrează în all inclusive. Și nu se uită nimeni la tine atunci când mănânci și când bei. Bineînțeles până la o anumită oră.
Am avut un ghid dedicat, care a stat o săptămână cu noi zi de zi și ne-a facilitat accesul unde am vrut, ne-a dus unde am vrut noi – inclusiv magazin de cartier cu prețuri incredibil de mici. Exemplu: Cola la 2.5 litri, 3.14 ron.
De ce este necesar un ghid? Egiptenii au o anumită toleranță la turiști, iar atunci când văd un ghid, preferă să vorbească cu acesta. De altfel și ghidul știe să te ducă la cel mai bun magazin de uleiuri – de exemplu.
Plus ghidul, în pachetul turistic, îți oferă atât acces la ceea ce vrei să vizitezi, cât și istoria acelui loc.
Programarea vizitelor o poți face de acasă, în discuții cu agentul de turism, dar și de la fața locului, în discuții cu ghidul și agentul de turism local. Ceea ce îți dă o libertate de activitate.
Am stat în două hoteluri, din care unul, Citadelul este un hotel atât de întins, încât nu am fi avut o săptămână să descoperim tot ceea ce e în el, ca să nu mai zicem de alte excursii.
Hurghada este noul nisipurile de aur.
Am fost in zona Hurghada. Zona este în construcție și în extindere. Se construiesc hoteluri și resorturi. Multe dintre ele sunt deschise anul acesta. Rixos s-a deschis în acest an și este extraordinar. Citadel s-a tot construit în ultimii 10 ani și este nou nouț, Baron este primul hotel în care am stat și este all inclusive și tipic egiptean, dar plin de șic. Steigenberger Resort Ras Soma de exemplu s-a deschis pe 1 aprilie 2021 și e singurul hotel unde am găsit Heineken la bar.
Nu știu care este capacitatea de cazare a zonei, dar cum nimeni din Europa nu poate călători, măcar noi dacă putem călători putem să ne bucurăm de căldură. Ah. Căldura aia mare nu este mai puternică ca a noastră de aici. Așa încât dacă suporți 40 de grade în București, tot aceleași 40 de grade le poți găsi și în Egipt.
Securitatea în Egipt.
În Egipt turiștii sunt privilegiați și protejați. Chiar dacă sunt detectoare de metal și arme la orice intrare, chiar dacă pare ciudățel așa, turiștii au propria lor poliție. Se numește poliția turistică și aceasta escortează autocarele cu turiști, chiar limitează traficul pentru a da prioritate autocarelor cu turiști.
Bineînțeles că poți merge singur pe stradă, egiptenii sunt toți la fel ca tine și toți știu ce este România.
Accesul cu un test PCR.
Din păcate abia acum ajung vaccinurile și în Egipt și personalul din hoteluri este considerat esențial, deci se vaccinează cu toții. Dar accesul în țară, la hoteluri se face în baza unui test PCR negativ, în limba engleză, efectuat în România.
Nu cere nimeni măști de protecție și personal m-am simțit atât de bine fără să am paranoia de a acoperi gura cu masca de protecție. Este de preferat să ai o mască de protecție cu tine pentru anumite spații închise, unde încă mai este necesară.
Comparația de prețuri între Egipt și Marea Neagră nu se poate face. Pentru că nu poți compara un hotel construit în acest an, care este mai ieftin ca un hotel …. de la noi. Plus că în Egipt ai corali și snorkeling. Ai apă curată și aer curat, chiar dacă e deșert și nisip. Și noi avem praf în București.
Multumesc pentru informatie si pentru recomandare!
Eee, aia cu mersul pe strada singur, strain fiind, nu iti doresti. Sar “bisnitarii” pe tine. Poate acum mai putin, dar in 2019 se tin dupa tine daca te simt mai slab de inger :)). Pe la piramide vin cu camila dupa tine doar, doar ii platesti 10 dolari ca sa faci cevapoze cu ea.
Daca nu esti in grup organizat si pazit, risti sa fii “hartuit” ca sa cumperi ceva de la ei…orice :)).
Ooo daaaa
Exact!
Am patit!
Am cumparat 3 magnetei cu 60 de lei. Ca mi-au placut, iar ala voia toti banii din portofel. :))