Totul incepe acasa. Cum am renovat casele de la SOS Satele Copiilor
In Floreasca, langa Gaia, langa Promenada, langa Oracle exista o unitate, o curte mare de fapt in care sunt niste case. Acestea sunt despartite de strada de un gard. Aceasta unitate poarta numele de SOS Satele Copiilor. Aceasta organizatie a construit la inceputul anilor ’90 pe terenul Primariei, casele din aceasta zona, pentru a fi adapostiti acolo copiii parasiti de parinti. Astfel, in momentul de fata, in fiecare casa locuiesc acum o mama sociala si 6 – 7 copii.
Primaria a dat acel teren in folosinta cu conditia ca acest teren sa fie folosit pentru copiii abandonati, atat timp cat casele se afla in stare buna de functionare. In schimb, in ultimii 20 de ani, nimeni nu a investit nimic in aceste case, iar acestea au inceput sa de degradeze. Cand vine vorba sa ajuti pe cineva de langa tine, mai ales daca sunt acolo copiii care au ramas fara ingrijirea parintilor, nimeni nu o face si toti fug de responsabilitate sau mai mult, trimit doua jucarii stricate la Craciun.
Exista ajutor.
GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ și Habitat for Humanity România vor ca aceste case sa fie renovate si eficientizate energetic pana la finalul lui 2014. Mai este inca mult de lucru, la cateva case nici nu a inceput inca lucrul, iar copiii de acolo se roaga de tine sa le faci casa cat mai repede.
Cand am fost pe santier, asta a fost primul lucru pe care l-am auzit. Vii la mine la casa 12, sa te apuci de lucru? Am ramas interzis. Nici nu stiam ce am eu de facut, dar in ce conditii se prezenta casa 12. Ca sa nu intelegeti gresit. Reiau. Casele de acolo au fost facute in 1990. Ceea ce inseamna ca nu au termopane, ceea ce inseamna ca nu au izolatie, ceea ce inseamna ca pot avea igrasie, ceea ce inseamna ca acoperisul poate fi gaurit si asa mai departe. Mai mult, niciuna din case nu avea centrala termica. Drept urmare, iarna frigul putea crea si mai multe probleme.
GDF SUEZ Energy România și Fundația GDF SUEZ contribuie la aceasta campanie cu 300.000 de euro. Parteneriatul face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei, Energie pentru Fapte Bune. De banii astia se achiztioneaza materiale. De banii astia pana acum s-au finalizat lucrările de înlocuire a tâmplăriei exterioare și a ţiglei, cele de montare a centralelor termice și a contoarelor electrice la 4 din cele 12 case, s-a înlocuit acoperișul la 7 din cele 12 case și s-a lucrat la izolația exterioară la 3 din 12 case.
TOATE aceste lucrari sunt facute de voluntari.
Fundatia Habitat for Humanity Romania, aduce din alte tari forta de lucru. Si anume alti oameni care sustin fundatia Habitat, vin aici, pe cheltuiala lor sa lucreze si sa construiasca aceste case si fac si o donatie de 500 de dolari de persoana. Asa fac acei oameni diferenta. Asa stiu ei sa se implice. Vin gratis, mai mult cu bani de acasa, ca sa construiasca si sa lucreze aici, in timpul lor liber, in vacanta lor.
Am facut voluntariat pe santier.
Am fost atat de impresionat de copilul ala care m-a intrebat ce caut acolo si de ce nu m-am apucat de casa lui imediat, incat am vrut sa vad despre ce e vorba. Am gasit o casa, care avea termopane puse, iar peretele exterior avea nevoie de izolatie. Asa incat, m-am pus la treaba. Am facut asta intr-o zi torida, in cateva ore. Curgeau apele de pe mine, dar nu ma puteam opri din lucru pentru ca stiu ca faceam asta pentru cei mici. Nu pentru ca vreo firma sa isi asigure PR gratuit sau sa se laude cu ce a facut ea acolo. Ci pentru ca niste copiii mici aveau nevoie de un acoperis deasupra capului. Pentru ei asta e tot ce au. Nimic mai mult. Pentru ei aceasta este acasa.
Totul incepe acasa.
Parteneri: Habitat for Humanity România, GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ, SOS Satele Copiilor România
Prin programul “Totul începe acasă!”, derulat de GDF SUEZ Energy România, Fundația GDF SUEZ și Habitat for Humanity România, toate cele 12 case din cadrul SOS Satele Copiilor din Calea Floreasca nr 165 vor fi renovate și eficientizate energetic până la finalul anului 2014. Contribuția de 300.000 de euro a GDF SUEZ Energy România și Fundației GDF SUEZ va îmbunătăți considerabil condițiile de locuit și de învățare pentru toți cei 134 de beneficiari: copii, părinţi şi asistenţi sociali ce îşi desfăşoară activitatea în acest centru. Dintre aceștia 80 sunt copii.
Asociaţia SOS Satele Copiilor România desfăşoară activităţi în beneficiul copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în dificultate, precum şi a comunităţilor locale, în cadrul a 13 proiecte: trei Sate SOS situate în Bucureşti, Cisnădie (judeţul Sibiu) şi Hemeiuş (judetul Bacău); cinci Comunităţi de Tineri, în Bucureşti, Bacău şi Sibiu; Tabară de Vacanţă din Cisnădie și trei Centre de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi în Bucureşti, Cisnădie și Hemeius.